Hoppa till sidans innehåll

Race report från Hawaii Ironman

14 OKT 2015 21:55
Här kommer race reporten från Ragnar Cronas bedrift i Ironman, Hawaii
  • Skapad: 14 OKT 2015 21:55

Riktigt coolt att vara på plats och få uppleva detta. Stämningen är fantastisk och alla dom bästa är på plats. Kona är ingen stor by men dom satsar 100% på detta varje år. Ett tips. Åk inte dit i Oktober om du inte är beredd på en rejäl överdos av Ironman spektakel.

Det blev en riktigt lång dag på "jobbet":
Min sluttid 11h31m34s var kanske ingen supertid jämfört med vad jag brukar prestera men jag är ändå nöjd. Det var gruvligt varmt även med Kona mått mätt. Huvuddelen av tiden över 35 grader och till råga på allt med hög luftfuktighet och jag led mycket av det.

Dagen började med invägning och body marking. Extremt välorganiserat och man kände verkligen att man var del av något stort. 
Simstarten gick bra för mig och jag la mig i den sk tvättmaskinen dvs där dom flesta är. Trångt och man får ta många smällar. Det går fort där men man drar också in mycket saltvatten i munnen. Skulle tro att jag gjorde de första 2000m ganska fort. Tyvärr blev jag illamående av allt saltvatten och fick dra mig ur "tvättmaskinen" och simma en del bröstsim på vägen tillbaka. 
Simning: 1h22m52s
T1: 6m42s. 
Växlingarna tar mycket längre tid i Kona. Svårt att få på sig långarmad tröja på en blöt kropp. Sen vill man dessutom spola ur sig ordentligt. Det är också långt att springa inne i växlingsområdet.
På cyklingen följde jag min plan och låg runt 220W. Det gav bra fart och cyklingen kändes bra i 120km. Sen blev värmen för mycket och jag fick börja stanna i varje vätske kontroll för att spola mig och hjälmen med kallvatten.
Som vanligt så blåser det ganska mycket på cykelavsnittet i Kona och banan är relativt kuperad med 1700 höjdmeter. 
När jag kom in från cyklingen så var jag utmattad av värmen och hade det inte varit Ironman Kona så hade det nog känts bra att nöja sig där. Bena kändes dock rätt OK så jag tror att jag tog i ganska lagom.
Cykeltid: 5h38m34s.
T2: 6m14s
När jag började springa så insåg jag snabbt att löpningen får göras i "Safe Mode" dvs jag sprang tills jag blev för varm och då gick jag en bit och sen på det igen. När jag sprang så höll jag 5min fart så jag gick med andra ord ganska mycket. 
La mina sista krafter på en "snygg" målgång men sen blev det en vända i sjukvårdstältet pga dehydrering. Tappade 4kg vätska så hade jag kört hårdare hade det kunnat slutat med en brytning. Det hade inte varit kul!
Löptid 4h17m13s.
På det hela taget så tror jag att jag spelade min kort ganska rätt. Kunde inte gjort så mycket annorlunda under själva loppet. Tog i lagom hårt på cyklingen och hade det varit upp till bena så hade jag nog kunnat springa betydligt fortare. Är rätt nöjd med det.
Skulle jag göra om det så skulle jag planera för minst 3 veckors aklimatisering på plats i Kona. Kona är varmare än de flesta andra platser på Hawaii så det är där man skall vara. Jag hade också sett till att simma mycket i saltvatten (typ västkusten) innan för att om möjligt bli lite mer van vid det.
Känner mig rätt nöjd med Kona men man vet aldrig. Kanske kommer tillbaka som H50?!

Aloha
Ragnar
Skribent: Henrik Vangenmo

Våra samarbetspartners 

trimtex

 

ica tärnan

 

Postadress:
IK Granit - Friidrott
Fredrik Edström, Prins kristians gata 4
45661 Hunnebostrand

Kontakt:
Tel: 0704989664
E-post: This is a mailto link

Se all info