Hoppa till sidans innehåll

Ik-Granitare sprang Öppet fjäll

05 AUG 2013 11:35
Tre av IK-Granits medlemmar fanns på plats i Vålådalen 3 augusti 2013 för att delta i AXA Öppet fjäll 43km, givetvis i klubbens fina tröjor. Se några bilder från loppet.
  • Skapad: 05 AUG 2013 11:35

Axa Öppet fjäll 43km 1800 höjdmeter

 

Från början var vi fyra granitare (Daniel, Fredrik, Henrik och Håkan) som skulle göra gemensam sak och besegra fjälltopparna i Jämtland. Tyvärr råkade Daniel ut för sjukdom en tid innan och fattade det kloka beslutet att ställa in.

 

Efter 40 minuters bussfärd från Vålådalens turiststation till starten i Edsåsdalen var det dags att sätta fart på påkarna. Lite pirrigt var det allt.

innan starten i Edsåsdalen

Henriks rosa kåsa var på plats.

 

Resan börjar ganska behagligt men snart går det uppått, rejält uppått. Vi klättrade i 7 km från 470m.ö.h till 930 m.ö.h upp till Skalknippen vilket tog oss ca en timme. Pigga ben för oss alla.

 

Efter en kort drickapaus rörde vi oss vidare ner till Ottsjön via Ytterstvallen. Relativt behaglig tur, mestadels nerför till Ottsjön och kontrollen där. Vi har nu tagit oss ca 16km på dryga 2 timmar. 

 

lopare-pavag

Ytterstvallen påväg ner mot Ottsjön

 

Kontrollen i Ottsjön bjöd på hembakade bullar, bananer och dryck.

 

kontroll-ottsjon16km

Ottsjön. Nästan lika pigga som vid första kontrollen. Värmen börjar göra sig påmind. Solen steker.

 

Nästa mål är Nordbottnen vid 27 km. Vi passerar Hållfjället på ca 800 m.ö.h. Mycket teknisk löpning och Fredrik gjorde en vurpa men klarade sig bra. Solen gassade på riktigt mycket och värmen var påtaglig.

 

Vi når Nordbottnen (500m.ö.h) efter ca 3.25. Här bjuds det bland annat på pasta med oliver. Kanske inte riktigt optimal kombination för alla deltagare. Här startade halvmaratonloppet någon timme innan vi anlände.

pafyllning-norrbotnen

Påfyllning av vätska vid Nordbottnen.

 

Efter en kort paus var det dags för den sträcka i loppet som beskrivits som värst av löpare från tidigare år, nämligen klättringen upp till kontrollen (ca 7.5km bort) till vindskyddet på Ottfjället beläget på 1200m.ö.h. Klättringen börjar med en sträcka som kallas för väggen. Gick inte att springa och här splittade Granitarna upp sig. Håkan hade ett djävla kliv och öste på med raska steg uppått. Henrik strax efteråt och samtidigt pratade i telefon (!!??). Fredrik hade stora problem med magsmärtor och var nära väggen i flera bemärkelser. Inga bilder härifrån tyvärr, fanns ingen ork :-(

 

Väl uppe vid kontrollen bjöds det på Cola, kaffe, banan, godis och annat gott.

kontroll-ottfjallet

Bardisken vid vindskyddet Ottfjället.

 

ottfjallet-toppen

Vy från Ottfjällets topp (taget dagen innan själva loppet). Nere till vänster kan man skymta bebyggelse och där är kontrollen Ottsjön 16km.

 

Nu var det bara 8 km kvar, varav 6km är nerför. Det skulle visa sig att vi i klubben har en riktigt orädd utförslöpare. Henrik som låg en bra bit (kanske 5 minuter) efter Håkan både löpte ikapp och om Håkan i denna nerförslöpning. 

 

Henrik och Håkan gick i mål på runt 5.57 (Henrik först) och Fredrik 25 min efter på 6:22.

 

efter målgång

Efter målgången i Vålådalen väntade massage, mat och Håkans tre medhavda öl som vi förtärde i en badtunna, men det är en annan historia!

 

Nästa år siktar vi ännu högre och hoppas att fler medlemmar i klubben vill hänga på. Bydalsfjällen 48km och 2800 höjdmeter den 12 juli kan bli en bra utmaning.

Skribent: Fredrik Edström

Våra samarbetspartners 

trimtex

 

ica tärnan

 

Postadress:
IK Granit - Friidrott
Fredrik Edström, Prins kristians gata 4
45661 Hunnebostrand

Kontakt:
Tel: 0704989664
E-post: This is a mailto link

Se all info