Hoppa till sidans innehåll

SM-GULD till Ragnar Crona

18 OKT 2017 16:32
Vid lördagens SM i Marathon för veteraner tog Ragnar Crona guld i klassen M 45. Här följer hans racereport.
  • Uppdaterad: 18 OKT 2017 16:33

Lördagen 14/10 arrangerades Veteran SM I Marathon av Solvikingarna på den klassiska Göteborgs Marathon banan.

Denna ”stimulerande” bana börjar och slutar på Slottsskogsvallen precis som GBG varvet men där slutar likheterna. GBG Marathon går på den pannkaksplatta Säröbanan söderut. Nere vid lilla Amundön så vänder man och när man kommer tillbaka till Slottskogsvallen så har man gjort en ½ marathon. Det är bara vända på klacken och göra om det.

Vädret blev till slut riktigt bra med 15 grader och växlande molnighet. Något blåsigt dock.

För min del så var detta det perfekta loppet för en rekordtid. Lätt bana utan backar och svängar. Jag kör i min bubbla och har inga problem med vändpunktsbanor. Målet var klart från början 2h45m och VSM vinst i H45. Jag har aldrig tidigare gjort en ”snabb” mara. Mitt rekord 2h52m satte jag på sista upplagan av vår egen LuciaMarathon. Den kan knappast betraktas som snabb. Ni som var med kanske minns att det var halt också.

 Taktiken från start för mig var att göra strax över 3:50 / kilometer och det skulle förhoppningsvis betyda att jag kunde följa mina konkurrenter.

Fick dock mig en smärre chock i starten. Två stycken killar satte av i 3:30 fart. Efter några kilometrar så stack dessutom Magnus Magnusson från Lerum som var i min klass M45. Ingen chans att hänga på. Hade fullt upp med att hänga ett gäng som dunkade på i 3:40 – 3:50 fart.

Vid varvningen efter 21 km så hade jag höga 1:20 och var en minut bakom Magnus och 4 min bakom dom två i täten. Plockade åt mig nya gels och drog iväg på andra halvan. Plötsligt så kändes allt kanon och kilometrarna flög iväg på strax över 3:40. Dom jag sprungit med hittills började krokna och fick ge sig. Redan efter 26 km hade jag också plockat in Magnus som fortfarande hade bra driv men helt klart hade slått av en del. Jag markerade genom att dra en sub 3:40 kilometer. Ville inte ha honom i rygg i motvinden ut till vändningen.

Plötsligt var man 3:a totalt och ledning i klassen. Hade ”power to waste” och vid vändningen vid 32 km så pekade allt mot en sluttid på 2:42.

Men då började dom jäkla vaderna att krampa. Inget kändes säkert längre, inte ens målgång. La om löpsteget till hälisättning för att minska belastningen på vaderna vilket höll mig springande men fortfarande väldigt vanskligt. Extremt frustrerande. Full med kraft, pulsen på tomgång och så kan man ändå inte springa fort!

Kilometrarna gick dock på mellan 4:00 och 4:20 vilket är långt ifrån någon katastrof. Osäkerheten gnagde dock.

Med 4 km kvar kom jag överraskande ikapp 2:an, Michael Kälebo från Halmstad, han hade ännu större bekymmer än mig och så något uppgiven ut.

Låg därmed tvåa och på första plats i alla veteranklasser.

Men det var först med 1 kilometer kvar som jag kände mig säker på att jag skulle klara det. Så kritiskt var det med vaderna. Pannbenet fick jobba 100%!

Sluttiden blev faktiskt 2:45 även om upplägget längs banan inte alls blev som jag tänkt mig.

Förstaplatsen bland alla veteraner är jag grymt nöjd med. Anton Gustafsson som vann på 2:32 såg jag aldrig ryggen på efter första kilometern. Men å andra sidan så föddes han när jag gjorde lumpen.

Vaderna värker fortfarande 4 dagar senare.

Lärdomen är att löptalangen må vara stor, konditionen är på topp men skall jag driva igenom en hel marathon i fullt ös så måste jag träna mer löpning långa distanser så kroppen vänjer sig vid detta. Tror inte krampen berodde på vätskebrist i någon större utsträckning.

Tro det eller ej men jag springer bara två gånger i veckan och då mestadels intervaller i runt 50 minuter.

Övrig träning lägger jag på cykel, rullskidor, simning och skidor. Totalt tränar jag 13-15 timmar i veckan.

Trots att jag lägger betydligt mer tid på cykel och rullskidor så är det ändå löpningen som går bäst.

2016 gjorde jag den snabbaste klassikern det året med VL 4:29, VR 7:28. VS 41 och LL 1:56. Lidingöloppet tiden var det som knäckte främsta konkurrenten.

/Ragnar, IK Granit

Skribent: Henrik Vangenmo
E-post: Adressen Gömd

Våra samarbetspartners 

trimtex

 

ica tärnan

 

Postadress:
IK Granit - Friidrott
Fredrik Edström, Prins kristians gata 4
45661 Hunnebostrand

Kontakt:
Tel: 0704989664
E-post: This is a mailto link

Se all info